Wszyscy na święta robią pierniczki – i ja też! W wersji kruchych ciasteczek i pysznej piernikowej krajanki, albo kostki piernikowej z powidłami śliwkowymi, oblanej czekoladą… mmmmm! Ale dzisiaj mam dla Was niestandardową propozycję na szybkie i łatwe ciasto, wprost na świąteczne wizyty gości! Obłędnie czerwony sernik na zimno – z serków homogenizowanych i musu truskawkowego. Ciekawi?

SKŁADNIKI NA SERNIK

4 serki homogenizowane Maćkowy lub 6 Danio

1/2 kostki rozpuszczonego masła

4 łyżki cukru pudru 

Wanilia do smaku (cukier waniliowy lub wanilia w proszku)

Szczypta soli (zawsze i do wszystkiego!)

3 duże łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100ml wody

1 jajko 

Rodzynki (rozmoczone w gorącej wodzie)

Herbatniki Petit Beurre 2 opakowania

 

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ

1 galaretka truskawkowa (lub malinowa)

500gr mrożonych truskawek (lub malin)

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

 

Do miski wlewamy serki homogenizowane, cukier puder, żółtko jajka, rozpuszczone masło, przyprawy i miksujemy do powstania gładkiej, puszystej masy. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, następnie czekamy, aż wystygnie i dolewamy do masy. W oddzielnym naczyniu miksujemy białko (oczywiście jajko przed rozbiciem mocno parzymy gorącą wodą) aż będzie bardzo puszyste i dodajemy do masy sernikowej, mieszając lekko drewnianą łyżką. Miskę wkładamy na kilka minut aż zacznie tężeć (byle nie za bardzo!).

Wykładamy otłuszczoną masłem formę herbatnikami, by pokryły cały spód, mogą być pokruszone, wykładamy rodzynki (nie dodaję bezpośrednio do masy, bo u mnie musi być tylko na połowie ciasta. Połowa rodziny nie lubi, a druga ogromnie 😉 ). Wylewamy na to schłodzoną masę sernikową i wkładamy do lodówki, aż sernik stężeje.

W międzyczasie szykujemy galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę z paczki w 250ml gorącej wody (nie więcej!!!), dodajemy 2 łyżki żelatyny i porządnie mieszamy. Miksujemy rozmrożone truskawki z 3 łyżkami cukru na mus truskawkowy i dolewamy go do schłodzonej galaretki. Wstawiamy naczynie na chwilę do lodówki, aż zacznie tężeć i wylewamy na sernik.

Całość przygotowania sernika trwa około 45 minut, ale najlepiej przynajmniej godzinę poczekać, aż całkiem zgęstnieje, przed wyjęciem z formy. Generalnie im dłużej leży w lodówce tym bardziej stężałe jest ciasto. Ja przygotowuję sernik w tortownicy, by łatwo było go wyjąć 🙂

Uwielbiam podawać to ciasto w Święta, bo wszyscy je lubimy i nikt nie grymasi, a cudowna, czerwona galaretka pasuje wspaniale do świątecznego stołu. Oczywiście wersję można dowolnie modyfikować, dodawać do ciasta migdałów, orzechów, a mus owocowy może powstać z dowolnych owoców – wedle uznania – ale klasyczna truskawkowa lub malinowa są u nas nr 1 😉

 

sernik na zimno

sernik na zimno

Może jeszcze zdążycie na dzisiaj <3 Smacznego!